– Dagen i dag gjorde oss litt nærmere hverandre!

– Dagen i dag har vært lærerik! – Jeg har lært i dag hvordan man skal behandle mennesker, om de er fra forskjellige kulturer, om det er gutter eller jenter, gamle eller unge, ja rett og slett likestilling.

Verdighetsgjeng

Espen, Sondre, Abdulkader, Robin og Ola

Praten sitter løst blant noen av de elevene som etter å ha fortalt sine verdighetshistorier i plenum på Nord-Gudbrandsdal videregående skole, blir igjen og tar en liten prat med meg.
– Dette motivere til mer åpenhet og det å bry seg om andre. Men litt av verdighetsfokuset gikk litt bort fordi alle snakket om og var så opptatt av Kronprinsen, sier Ola. – Men han bidro nok også til at noen turte å fortelle sin historie også, fordi de var fokusert på at de ville imponere Kronprinsen, så det var litt bra at han var med også, mener Espen.

Det var ikke så lett å finne frem historier, sier Sondre, – det var ikke akkurat som å trykke på en knapp og så kom histoirene. Man måtte jo liksom finne ord! Mens i en annen klasse ble det fortalt to historier fra hver gruppe, og fortellingene kom lett.  – Det var veldig fint, fordi jeg følte jeg ble mer kjent med flere i klassen. Jeg tror nok det gjorde noe for de fleste i klassen, og vi fikk vite en del ting jeg ikke visste om andre, og dette gjorde oss nok litt nærmere hverandre, sier Robin.

Ellers kunne gutttegjengen fortelle at det er veldig bra skolemiljø på Nord-Gudbrandsdal vgs. og det har vært satt i gang flere tiltak for å forbedre det psykososiale miljøet. De bruker blant annet Drømmeklassen, et verktøy forutvikling av et godt læringsmiljø.

På spørsmål om hva de skrev på plakaten der de skulle si hva de skal gjøre for å bidra til et godt skolemiljø, svarte én at han skulle være mer sikker på seg selv, slik at han skal snakke mer med nye folk. – Det er viktig! Nathalie,  som har kommet til, sier at hun vil hjelpe andre som har det vondt, spørre dem om de vil være med å finne på noe. – Jeg vil også trøste hvis det er noe som har skjedd.

Siste replikk fra en av gutta, før de går til kantinen og får seg en lun hamburger laget av restuarant og matfag-klassen, er: – Jeg skal si hei! Et lite hei kan gjøre hverdagen mye bedre. Man kan vise at man ser andre. Jeg blir kjempeglad når noen hilser, når noen sier jeg blir jeg faktisk helt gira!

Se bildegalleri >>

Nord-Gudbrandsdal vgs