– Denne dagen handler om deg

I midten av oktober ble Global Dignity Day markert på skoler over hele verden. Onsdag 18. oktober 2017 deltok blant annet H.K.H. Kronprins Haakon og TV-profil Samuel Massie som veiledere for VG1-elever på Bleiker videregående skole i Asker.

Se video fra dagen nederst i saken.

Å dele historier om verdighet med medelever er en sentral del av Dignity Day. Elevene hadde også jobbet med hva som skulle være deres ønsker og bidrag til et bedre klassemiljø.

– Vi skal snakke om verdier, ja, men først og fremst handler denne dagen om deg – hva det er du syns er viktig, hvordan du syns vi skal behandle hverandre, og hva det er som gjør at vi skaper positiv forandring for hverandre – og for oss selv, sa Kronprinsen da alle elevene var samlet i skolens kantine på starten av skoledagen.

– Det er hyggelig å være tilbake på Bleiker, i mitt eget nabolag, sa han før hovedveileder Samuel Massie introduserte Dignity Day og begrepet verdighet.

Eleven Amanda Westerheim fortalte så alle medelevene sin verdighetshistorie. Etter litt tøffe år på ungdomsskolen, hadde hele situasjonen snudd seg da hun begynte på Bleiker videregående skole. Hun hadde blitt tatt godt imot og sett av spesielt en kontaktlærer.

Grupparbeid i klasserommet

Elevene gikk så til klasserommene sine for gruppearbeid. De delte sine historier om å bli sett og se andre, samtidig som de snakket om sitt bidrag til et bedre klassemiljø og skolemiljø – og sine ønsker fra andre for å skape et bedre skolemiljø.

Kronprins Haakon var en av veilederne for gruppearbeidet i klasserommene.

På Bleiker – og verden over 

Høsten 2016 valgte Global Dignity Norge å avvikle driften sin. Bleiker videregående skole har valgt å fortsette dette arbeidet på egen skole. På bakgrunn av elevundersøkelser og tilbakemeldinger ser skolen at dette arbeidet fremmer elevenes skolehverdag. Elevene ved skolen jobber aktivt gjennom hele skoleåret for å skape et skolemiljø som er fylt av engasjement, respekt, likeverd og inkludering.

Det er forventet at opp mot 500 000 barn og unge fra land over hele verden vil være en del av Global Dignity Day i dag. 

Amanda Westerheim fra Group Dignity ved Bleiker videregående skole.

 

Global Dignity Day ved Bleiker videregående skole.

 

Akerhus fylkeskommune laget denne videoen fra dagen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.