– Vi kan aldri bli nok kjent!

Dignity Day på Risør vgs. 15. april

Dignity Day på Riøsr vgs.Vi har akkurat avsluttet en Dignity Day på Risør videregående der Kronprins Haakon ledet programmet. Femten modige elever delte sine historier som viste hva de mener ligger i begrepet verdighet. Vi får huket Berit, Jens Henrik og Kim, som alle delte sin fortelling i salen, for en liten prat før de løper hjem etter en litt annerledes skoledag i Risør.

– Hvordan opplever dere skolemiljøet her på Risør vgs?
– Skolemiljøet her er veldig bra, men siden det er mange forskjellig linjer, ser vi ikke alltid så mye til elevene på de andre studieretningene.
Derfor det blir Kim, Berit og Jens Henrik fra Risør vgsmest til at vi er sammen med klassen vår, sier Berit.

– Hva tenker dere er viktig for et godt skolemiljø?
-Vennskap, svarer Jens Henrik kjapt, – at alle er greie med hverandre og respekterer hverandre.
– Det er veldig viktig for meg at man kan føle seg trygg her, sier Berit. Mange i den alderen sliter med press, man skal se bra og fin ut. Det er viktig at alle kan føle at de kan komme og se ut sånn de vil, uten at noen ser ned på dem, eller bli mobbet for det. Det synes jeg vi er flinke til her på Risør vgs!
Selv synes jeg det er kult med folk som tør å kle seg litt annerledes.Kim, Berit og Jens Henrik fra Risør vgs

Med seg i klasserommet hadde de en veileder som ledet samtalen om hva verdighet er, og alle fikk dele sine historier. – Hvordan opplevde dere denne samtalen?
– Vi hadde ganske tilfeldige grupper i vårt klasserom, og jeg var på gruppe med folk som jeg egentlig ikke har snakket så mye sammen til vanlig. Så når alle forteller sin verdighetshistorie får man jo et innblikk i hva de tenker om verdighet, forklarer Berit.

– Jeg lærte egentlig nye ting om medelevene, sier Jens Henrik.
– Hva tenkte dere om historiene dere hørte om i plenum?
– Verdighet som begrep er ikke noe vi har så mye fokus på. Det er viktig at vi får høre hva andre tenker om det og reflektere litt over det selv.

– Hva slags forventninger hadde dere til denne dagen i dag?
– At jeg skulle sitte i salen, og ikke gå opp! utbryter Jens Henrik.
– Jeg sa i alle fall ganske tydelig til kompisen min at jeg skal i alle fall ikke gå opp der å snakke!, men så ble til det det allikevel da. Det var veldig skummel, men det var fint å ha sagt det, ler Kim
– Det ble bedre og bedre når køen gikk bort, legger Jens Henrik til.

– Synes dere denne dagen og dette temaet var viktig å snakke om?
Det kommer et enstemmig – Ja!, fra alle sammen
– Selv om vi har gått sammen i klasse en lang stund nå, er det jo sånn at vi kan aldri blir nok kjent!, er det siste vi hører fra Berit før de fornøyd stikker av gåre.